با توجه به جزئیات ارائه شده از مردی که در حمله با خودرو به جمعیتی در مونیخ مظنون است، این حادثه بدون شک بر انتخابات پارلمانی آلمان اثر خواهد گذاشت.
فرهاد ن، ۲۴ ساله، در سال ۲۰۱۶ از افغانستان به آلمان آمد تا پناهنده شود. درخواست او رد شد اما اجازه اقامت موقت در آلمان به او داده شد.
اکنون چندین هفته است که طرفهای رقیب در انتخابات آلمان – که در پی فروپاشی دولت ائتلافی اولاف شولتس برگزار خواهد شد – درگیر بحثهای داغ درباره مهاجرت هستند.
شماری از حوادث خشونتبار مرتبط با مهاجران در یک سال اخیر به حمایت بیشتر از حزب راست تندرو «اِیافدی» منجر شده است.
در ماه دسامبر اتومبیلی در شهر ماگدبورگ جمعیت حاضر در یک بازار را زیر گرفت، شش نفر را کشت و حداقل ۲۹۹ نفر را زخمی کرد. مظنون یک مرد ۵۰ ساله پناهنده از عربستان بود که به تندی از اسلام انتقاد میکرد.
رهبران اِیافدی در آن شهر تجمعهایی برگزار کردند و سیاست مهاجرتی دولت را در آن حمله مقصر شناختند.
سیاستمداران احزاب عمده ابتدا خواستار آرامش شدند.
اما بعد از حمله دیگری در ماه ژانویه در شهر کوچک آشافنبورگ در باواریا، فضا تغییر کرد. در آن حمله یک پناهجوی ۲۸ ساله افغان گروهی از کودکان خردسال را در پارکی با چاقو مضروب کرد. یک بچه دو ساله و یک رهگذر که سعی در کمک داشت کشته شدند.
قساوت آن حمله آلمان را تکان داد و سیاستمداران احزاب عمده، به خصوص محافظهکاران، ناگهان تغییر جهت دادند.
در مناظره میان اولاف شولتس، از حزب چپ میانه سوسیال دموکرات، و رقیب محافظهکار او فردریش مرتس که رهبر حزب راست میانه دموکرات مسیحی (سی دی یو) است، ۳۰ دقیقه اول فقط صرف بحث درباره مساله مهاجرت شد.
البته آنها بعدا مورد انتقاد قرار گرفتند که مهاجرت را فقط به جرم و جنایت پیوند زدهاند. هر دو سیاستمدار در شعارهای خود رویکرد بسیار تندی داشتند، و مشاجره آنها عمدتا بر سر این بود که چه کسی برای متوقف کردن مهاجرت غیرسازمانیافته سختگیرتر خواهد بود.
این دو بعد از یک رشته حملات که پناهجویان در آنها مظنون هستند خط مشی تندی را در قبال مهاجرت در پیش گرفتهاند.
هر دو بر این باورند که با موضعگیری تند در این زمینه، میتوانند حمایت عمومی از اِیافدی که در نظرسنجیها دوم بوده و مهاجرت را به مساله اصلی مبارزات خود بدل کرده تضعیف کنند.
فردریش مِرتس که در نظرسنجیها پیشتاز است میخواهد مرزهای آلمان را به روی کلیه پناهجویان ببندد.
منتقدان میگویند که این قوانین اتحادیه اروپا را تضعیف میکند، ناقض قانون اساسی آلمان است و از نظر لجستیکی برای پلیس غیرممکن خواهد بود.
دیگران نگرانند که شعارها علیه مهاجران به افکار گروههای راست تندرو مشروعیت دهد، حمایت از ایافدی را تقویت کند و باعث انگ زدن به همه کسانی شود که ریشه آلمانی ندارند.
به هر شکل اِیافدی در موقعیتی قوی قرار دارد، به طوری که براساس نظرسنجیها بیش از ۲۰ درصد آرا را به خود اختصاص میدهد.
البته امروز رنج کسانی که مجروح شدهاند و خانوادههای آنها مشغله فکری بسیاری از مردم خواهد بود.
با این حال اکنون بیش از پیش محتمل به نظر میرسد که مهاجرت و امنیت عمومی بر هفته پایانی مبارزات انتخابات آلمان غالب باشد.
دِیمین مکگینس و جسیکا پارکر