چهارشنبه 26 جدی 1403 برابر با Wednesday, 15 January , 2025

معاون نخست‌وزیر طالبان: هیرمند امسال پر آب شده است.

تصاویری که به تازگی ثبت شده، نشان می‌دهد، هیرمند در افغانستان لب به لب پر از آب است و بارش‌ها و سیلاب‌ها، وضعیت آب رودخانه‌های افغانستان از جمله رودخانه‌های مرزی افغانستان و ایران را به سطح قابل توجهی رسانده‌اند.

به گزارش خبرگزاری مهاجر به نقل از بی بی سی فارسی عبدالغنی برادر، معاون امور اقتصادی نخست‌وزیر طالبان، در دیدار از سد کجکی گفته است که امسال به دلیل بارندگی پی‌در پی، سطح آب پشت این سد افزایش یافته و بیشتر بندها(سدها) افغانستان مثل این سد «پر از آب» شده‌ است.

سد کجکی در ولایت هلمند، در جنوب افغانستان واقع است که بر روی یکی‌ از شاخه‌های اصلی رودخانه هیرمند ساخته شده است، رودخانه‌ای که آب آن پس از عبور از چند ولایت غرب کشور به ایران می‌رسد.

در تابستان گذشته حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه رئيس جمهور ایران در امور افغانستان گفته بود بنا به گزارش‌ هیئت فنی ایران، میزان آب در این سد «کمتر از یک سال نرمال» است و میزان حقابه ایران از هیرمند به هر صورت «به درستی و با عدالت» داده شود.مقام‌های حکومت طالبان و ایران هنوز روشن نکرده‌اند که وضعیت حقابه ایران از هیرمند در سال جاری چگونه است. در سال‌های اخیر حقابه ایران، موضوع جنجالی میان دو کشور بوده است.حکومت طالبان تاکید کرده است که حقابه ایران را بنا به معاهده آب میان دو کشور می‌دهد.

آقای برادر گفته است: «به دلیل خشکسالی و کمبود آب در بندها سطح تولید برق نیز کاهش یافته بود، اما حالا با پر شدن بندها، سکتور (بخش) زراعت در سال روان رشد و سطح تولید برق در کشور نیز افزایش خواهد یافت.»او پروژه بند کجکی را برای افغانستان «ملی و حیاتی» خوانده است. سد کجکی در ولسوالی کجکی هلمند یکی از بزرگترین‌ سدها در افغانستان است که برای مهار سیلاب‌های موسمی، آبیاری زمین‌های کشاورزی و تولید برق ساخته شده است.
ایستگاه آب‌سنجی دهراوود در بالا دست سد کجکی واقع است که میزان آب وارد شده به رودخانه هیرمند را محاسبه می‌کند. این محاسبه نشان می‌دهد که آیا سد پرآب یا کم‌آب بوده است.

در ماده دوم معاهده حقابه ایران از رود هیرمند در سال ۱۳۵۱ (۱۹۷۳) میان دو کشور آمده است که «مجموع مقدار آبی که از رود هیرمند (‌هلمند) در سال نرمال آب و یا سال مافوق نرمال از طرف افغانستان به ایران تحویل داده می‌شود، ‌منحصر به متوسط (‌اوسط) جریان ۲۲ متر مکعب در ثانیه است».

لینک کوتاه: https://mohajer.news/?p=6967
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
2 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آخرین مطالب
آخرین دیدگاه ها
پر بازدیدترین ها
0
دیدگاه شما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x