هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان در یک فرمان تازه به وزارت داخلۀ حکومت این گروه دستور داده است که قاچاقبران انسان را شناسایی، تعقیب و بازداشت کرده و به محاکم نظامی معرفی کنند، هم چنین وی مدت مجازات زندان برای قاچاقبران را نیز مشخص کرده است.
باختر، خبرگزاری دولتی تحت کنترول طالبان ناوقت روز شنبه ۲۱ دسمبر (اول جدی) بخشهای از فرمان رهبر طالبان را نشر کرده که در آن، قاچاق انسان خلاف شریعت عنوان شده است.
در این فرمان، به وزارتهای مختلف از جمله ارشاد، حج و اوقاف، معارف، تحصیلات عالی، اطلاعات و فرهنگ نیز دستور داده شده است که درباره خطرات قاچاق انسان و پیامدهای آن به مردم آگاهی دهند و همکاری با علما و متنفذان محلی را برای آگاهسازی در این زمینه جلب کنند.
در این فرمان آمده است: “وزارت امور داخله مکلف است تا آن عده از قاچاقبران انسان را که در ولایات مختلف مردم به ویژه جوانان را از راههای قاچاق و خطرناک تشویق و به خارج میفرستند، شناسایی، تعقیب و بازداشت کنند. پس از دستگیری قاچاقبران، وزارت داخله باید آنان را برای مجازات به محاکم نظامی معرفی کند.”
در این فرمان همچنان آمده است: “محکمه نظامی باید برای بار نخست قاچاقبران انسان را به یک سال زندان، برای تکرار بار دوم، به دو سال زندان و برای تکرار بار سوم، به سه سال زندان مجازات کند.”
در این فرمان آمده است که این معضل در افغانستان چندین دهه است که وجود دارد و به همین دلیل جان انسانها در خطر است.
افغانستان از معدود کشورهای جهان است که در حدود هشت میلیون شهرونداش در کشورهای خارجی، به ویژه کشورهای همسایه، زندگی میکنند. همچنان حدود شش میلیون نفر به دلیل جنگها و حوادث طبیعی در داخل افغانستان بیخانمان شده اند.
پیش از این سازمان بینالمللی مهاجرت گفته بود که پس از تسلط مجدد طالبان بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱، شهروندان این کشور با مشکلات زیادی به شمول بیثباتی سیاسی و اقتصادی مواجه شده و همچنان زنان و دختران در این کشور با موجی از محدودیتها روبرو شده اند.
هبتالله آخندزاده همچنان از وزارت دفاع و ادارۀ استخبارات این گروه خواسته است که برای بازداشت قاچاقبران انسان و جلوگیری از آن با وزارت داخلۀ همکاری کنند.
این در حالی است که سازمان بینالمللی مهاجرت گفته است که میلیونها نفر در افغانستان از خشونتها، بیثباتی اقتصادی، و اثرات منفی دههها جنگ متضرر شده و در حالت آواره شدن و یا ترک وطن قرار دارند. در حالی که این مسیر همواره پر چالش و پر خطر بوده و سالانه صدها تن را به کام مرگ می کشاند.
این سازمان به تاریخ ۱۸ دسمبر (۲۸ قوس) گفت که این شهروندان افغانستان به دلیل بهبود وضعیت اقتصادی، فرصتهای بهتر و به هدف مهیا شدن زندگی خوب، در تلاش مهاجرت از افغانستان اند. در این گزارش آمده است که بحرانهای متواتر، به شمول بحران خشکسالی در این کشور، مردم را به مهاجرت ترغیب کرده است.
پیش از این، وزارت خارجۀ ایالات متحده در گزارش سالانه خود در مورد قاچاق انسان گفته بود که گروه طالبان حد اقل معیارهای مبارزه با قاچاق انسان را رعایت نمیکند.
در این گزارش، افغانستان در ردیف سوم کشورهایی قرار گرفته است که کمترین توجه به مساله قاچاق انسان کرده اند.
در گزارش وزارت خارجۀ ایالات متحده از حکومت طالبان خواسته شده است تا در برابر قاچاق انسان گامهای عملی بردارد.