مهاجرت پدیدهای است که از دیرباز در تمامی کشورها سایه گسترانیده و به دلایل مختلف مردم را مجبور به ترک سرزمینشان کرده و زیانهای جبرانناپذیر انسانی و اقتصادی در سراسر جهان بر مردم وارد کرده است. حال این موضوع گاهی اوقات به کام مردم کشور میزبان خوش نمی آید و مهاجران با رفتارهای خشن و توهین آمیز روبرو می شوند. از این رفتارها بسته به مکان رخداد آن گاهی با عنوان مهاجر ستیزی و گاهی با عنوان نژاد پرستی یاد می شود.
دو جریان اصلی برای توضیح دادن آنچه در دوران جدید رخ میدهد، وجود دارد: یک جریان معتقد است آن چیزی که برای آسیاییها و مسلمانان در غرب رخ میدهد، کماکان نژادپرستی است، اما با شکل و صورت بندی جدیدی که بیشتر اوقات پنهان است.
گروهی دیگر از یک ادبیات متفاوت استفاده میکنند؛ مثلا میگویند آنچه امروزه اتفاق میافتد، عدم تحمل مذهبی یا نگرش مهاجرستیز است. دیگر نمیخواهند از اسم «نژادپرستی» استفاده کنند. اتفاقا کسانی که سعی میکنند از این عبارتهای جایگزین بیشتر استفاده کنند، به لحاظ سیاسی به جریانهای نژادپرست نزدیکتر هستند
در اکثر مواقع استفاده از این اصطلاحات جایگزین برای کلمه «نژادپرستی»، بیشتر برای تخفیفدادن صورتبندی نظری و اتفاق در حال جریان است و تفاوت چندانی با نژادپرستی ندارد. درواقع سعی دارند با مفاهیم دیگری آن را توضیح دهند و جایگزین کنند.
گفتنی است در روزهای اخیر و در تعطیلات نوروزی برخی از مکان های تفریحی و فرهنگی در ایران از ورود اتباع افغانستانی ممانعت کردند. که این اعمال با واکنش های بسیاری روبرو شد.
منبع: دیاران