سه‌شنبه 12 حمل 1404 برابر با Tuesday, 1 April , 2025

برگزاری آیین کهن و ملی «جشن گل سرخ» در حرم امام خمینی(ره)؛ از پاسداشت یک سنت فرهنگی تا خطر مهاجرستیزی

همزمان با فرارسیدن سال نو هجری شمسی و نوروز، و همچنین شب‌های قدر و ایام شهادت امیر مومنان، امام علی(ع)، آیین ملی و کهن «میله گل سرخ و جهنده بالا» افغانستان، که از دیرباز به نام و یاد این پیشوای بزرگ اسلامی گره خورده، روز پنجشنبه، ۳۰ حوت/ اسفند در حرم مطهر امام خمینی(ره) برگزار گردید.

به گزارش خبرگزاری مهاجر، آیین کهن «جشن گل سرخ و جهنده بالا» که در سال های گذشته با فرارسیدن نوروز در افغانستان برگزار می شد؛ اما امسال به دلیل قوانین نوروزستیزانه طالبان، مردم افغانستان نتوانستند به استقبال نوروز بروند. با این حال این مراسم چند سالی است که از سوی برخی فعالان مهاجر در فرهنگسراهای تهران برگزار می شود.

امسال نیز قرار بود که این مراسم در حرم حضرت امام خمینی(ره) به همراه برخی برنامه های فرهنگی دیگر برگزار شود؛ اما به دلیل برخی ناهماهنگی ها از سوی مسئولین برگزاری، شماری از برنامه ها لغو و تنها به برافراشتن علم منسوب به حضرت علی «علیه السلام» آن هم در صحنی در اطراف حرم بسنده شد.

سخنرانی آیت الله سید حسن خمینی، اجرای سرود، اجرای تئاتر، متن خوانی و… از جمله برنامه هایی بود که قرار بود در این مراسم برگزار شود.

موسی خدادادی، دبیر کل برگزاری آیین ملی و کهن «جشنواره گل سرخ و جهنده بالا» در گفتگو با خبرنگار ما، تأکید کرد که “هدف اصلی برگزاری این مراسم، ایجاد اتحاد بین دو ملت ایران و افغانستان است، همان‌طور که مقام معظم رهبری نیز بر اتحاد کشورهای اسلامی تأکید کرده‌اند.”

وی همچنین به نماد «جهنده» یا علم حضرت علی «علیه السلام» اشاره کرد و گفت که برگزاری این مراسم به معنای آرزوی سالی خوب برای مردم افغانستان است.

از سوی دیگر، علی رضا رجایی، مشاور وزیر امور خارجه و رییس مرکز توسعه بین المللی شرق و از مسئولان برپایی این مراسم، برگزاری این مراسم نوروزی را به عنوان نمادی از فرهنگ و وحدت مورد توجه دانسته است. وی افزود این جشن باستانی که از دیرزمان به میله گل سرخ در میان باشندگان افغانستان مشهور است به درازای تاریخ بلخ باستان قدمت دارد و از باشکوهترین مراسم‌های نوروزی در افغانستان است که در شهر مزارشریف در شمال این کشور برگزار می‌شود.

رجایی همچنین بر اهمیت همکاری بین دو کشور ایران و افغانستان و لزوم توجه به زیرساخت‌های فرهنگی و اجتماعی تأکید کرد.

در همین حال، ابراهیم حیدری، یکی از برگزارکنندگان این مراسم با بیان اینکه «جهنده بالا» یا به اهتزاز درآمدن بیرق حضرت علی «علیه السلام» برای نخستین بار بود که در مرقد امام خمینی(ره) برگزار شد، گفت که این مراسم در سال‌های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۴ هم در فرهنگسرای خاوران و در سال ۱۴۰۱ هم در فرهنگسرای رازی برپا شده بود.

گفتنی است به باور منتقدان، برگزاری این رویداد فرهنگی در این مکان مذهبی خاص در حالی برگزار شده که شرایط پر التهاب موجود درباره مهاجران را در نظر نگرفته است.

لینک کوتاه: https://mohajer.news/?p=10133
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
۰ ۰ رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از


۰ نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آخرین مطالب
آخرین دیدگاه ها
پر بازدیدترین ها
۰
دیدگاه شما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x