به گزارش خبرگزاری مهاجر به نقل از بی بی سی فارسی، ترکیه در ادامه دیپورت اجباری پناهجویان افغانستانی از این کشور، می خواهد ۳۶۳ شهروند افغانستانی را به کشورشان بازگرداند.
خبرگزاری دولتی آناتولی ترکیه به نقل از مقامات این کشور نوشت که این شهروندان افغانستان به طور «غیرقانونی» وارد این کشور شده بودند.
ترکیه در حال شناسایی شهروندان خارجی است که بدون مدارک قانونی در شهرهای مختلف این کشور زندگی میکنند.
به گزارش آناتولی افغانهای بازداشت شده اکنون از شهر ادیرنه به استانبول، منتقل شدهاند و بهزودی با یک پرواز به کابل فرستاده خواهند شد.
شماری از افغانهای مقیم ترکیه به بیبیسی گفتهاند که دولت ترکیه پس از انتقادهای شدید از سوی مخالفان سیاسی در مورد سیاست های مهاجرتی، شماری زیادی از پناهجویان را از این کشور اخراج کرده است.
در روزهای گذشته ویدیوهایی نیز از رفتار خشونت آمیز ماموران با پناهجویان منتشر شد.
پروازهای اخراج پناهجویان افغان به کابل
در هفتههای گذشته ترکیه اخراج پناهجویان افغان را سرعت داده و صدها نفر را به کابل بازگردانده است.
در ۵ سرطان/تیر خبرگزاری دولتی آناتولی گزارش داد که پلیس ترکیه ۱۳۱ پناهجوی افغان را به کابل بازگردانده است. این افراد روز جمعه (۳ سرطان) با یک پرواز عادی از فرودگاه استانبول به کابل بازگردانده شدند.
ماه گذشته (۲۱ خرداد/جوزا) نیز همین خبرگزاری گزارش داد که ۴۹۹ شهروند افغانستان که به صورت غیرقانونی وارد ترکیه شده بودند، با ۳ پرواز چارتر به کابل بازگردانده شدند.
ترکیه پناهجویان افغان را که از راههای «غیرقانونی» وارد این کشور شده و در سراسر کشور دستگیر و در مراکز مهاجرت استانی اسکان موقت داده شدهاند، به افغانستان بر میگرداند.
بنا به اعلام اداره کل مهاجرت ترکیه٬ از ۲۷ ماه ژانویه/جنوری امسال ۱۹ هزار و ۲۹۰ مهاجر افغان با پروازهای مختلف از ترکیه به کشورشان بازگردانده شدهاند.
پناهجویان از افغانستان به مقصد اروپای غربی از مسیر ایران، ترکیه، یونان و کشورهای شرق اروپا میگذرند.
پس از روی کار آمدن طالبان در افغانستان، موج پناهجویان افغان به کشورهای همسایه و به خصوص به سوی پاکستان، ایران و ترکیه افزایش یافته است. مقصد نهایی بیشتر این پناهجویان کشورهای اروپایی است.
یک پناهجوی افغان که در ماه های اخیر از طریق ایران به ترکیه سفر کرده است به رسانهها گفته است: «هجده ساعت در میان دشتها و کوهها پیادهروی کردیم. وقتی وارد خاک ترکیه میشدیم، تقریبا ۲۶۰ نفر بودیم ولی فقط ۴۰ نفر موفق شدند، وارد خاک ترکیه شوند دیگران همه به دست نیروهای مرزی ترکیه بازداشت و دوباره به ایران بازگردانده شدند.»
به گفته این پناهجو، «نیروهای مرزی ایران معمولا حاضر به پذیرفتن دوباره این افراد نیستند و نیروهای مرزی ترکیه نیز آنها را قبول ندارند.»
دستههای بزرگ پناهجویان که از سوی ایران و ترکیه بازگردانده شدهاند، روزها در مناطق وسیعی میان دو کشور سرگردان میمانند. در مواردی آنها به دام دزدان و گروههای آدمربا میافتند و این گروهها در بدل رهایی آنها از خانوادههایشان پول هنگفت میخواهند.
سازمانهای دفاع از حقوق مهاجران در ترکیه میگویند بیش از نود درصد درخواستهای پناهندگی از سوی اداره مهاجرت ترکیه رد شده است.
افرادی که درخواستشان از سوی اداره مهاجرت ترکیه رد شده، کارتهای مهاجرت آنان باطل میشود و حق دسترسی به خدمات دولتی و درمان و آموزش را ندارند. این افراد حتی در صورت داشتن بیماریهای جدی نمیتوانند از خدمات درمانی دولتی استفاده کنند.
گزارش شده که از آغاز سال ۲۰۲۲ تاکنون در مجموع ۳۵ هزار و ۴۲۳ نفر از اتباع کشورهای مختلف که به صورت غیرقانونی وارد ترکیه شده بودند٬ به کشورهایشان بازگردانده شدند.
این اقدام ترکیه با انتقاد برخی از نهادهای مدافع حقوق پناهجویان روبرو شده است.