به گزارش خبرگزاری مهاجر به نقل از رنا «حسن کاظمی قمی» نماینده ویژه رییس جمهوری ایران در امور افغانستان و سرپرست سفارت این کشور در کابل در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری جمهوری اسلامی به پرسش های ایرنا درباره مهمترین مسائل روابط دوجانبه از جمله موضوع حضور مهاجرین افغانستانی در ایران، حقابه، کشت جایگزین کوکنار و مبارزه با مواد مخدر، مذاکرات دوحه و…. پاسخ داد.
او در این گفتوگوی مفصل به موضوع مهم سازماندهی مهاجرین افغانستانی حاضر در ایران پرداخت و اعلام کرد بعد از روی کار آمدن دولت چهاردهم و بر اساس دستور «مسعود پزشکیان» رئیس جمهور، گامهای جدی و روشنی برای سازماندهی به شرایط مهاجرین برداشته شده و ماموریتهای دستگاهها نیز در این رابطه مشخص شده و و برای ابلاغ خدمت آقای پزشکیان رفت.
این دیپلمات ارشد ایرانی اعلام کرد: اکنون نیز من وظیفه گرفتهام به عنوان نماینده رئیس جمهور در امور افغانستان، پیگیری برای اجرای این ماموریتها را دنبال کنم که نخستین سلسله از مکاتبات پس از قریب به دو هفته، تهیه و ارسال شده است. این نشان دهنده عزم جدی ما برای حل این مساله است.
وی تأکید کرد که روش آنها در این جمله آمده است که «افغانستانی عزیز به ایران نیایید، زیرا ما به افغانستان خواهیم آمد»، به این معنی که ایران میداند بخشی از این مردم برای کار، جمعی برای تحصیل، گروهی برای درمان خانواده خود را رها کرده و عازم ایران شدهاند، پس باید بکوشند زمینه اشتغال، تحصیل و درمان این عمدۀ جمعیت را در افغانستان فراهم آورند.
کاظمی قمی خاطرنشان نموده که هم اکنون یک گروه از مسوولان شبکه درمان ایران در افغانستان مشغول رایزنی با حکومت سرپرست هستند تا با ایجاد بیمارستانهای مشترک و ارائه خدمات درمانی بکوشند هم هزینه طول درمان را برای مردم رنجدیده افغانستان کم کنند و هم رنج سفر را از دوش بیمار و خانواده اش بردارند.
وی افزود، در موضوع اشتغال یک طرح مهم را برای ماههای متوالی است با مقامات حکومت سرپرست موضوع گفتوگو قرار دادهاند که میتواند موجب رشد و توسعه افغانستان شود. از جمله تاکید کرده اند که با ایجاد مجتمعهای بزرگ کشت و زرع در ولایات مرزی و تولید محصولات کشت جایگزین زمینه کشت فراسرزمینی که اینک در برزیل یا آفریقا دنبال میشود را به منطقه برگردانند و در آبادانی خاک با استفاده از نیروی کار مردم افغانستان سهم بگیرند.
به گفته نماینده ویژه رییس جمهور ایران برای افغانستان، حتی در بخش آموزش در نظر دارند با استفاده از الگوهای آموزشی زمینۀ ایجاد مدارس و دانشگاههای دختران به ترتیبی که منطبق بر سنتها و رسوم جامعه افغانستان باشد را فراهم کنند.
وی تصریح نمود که حتی در این سه بخش، با رایزنی گسترده انجام شده کوشش آنها این است تا از سرمایه خود افغانستانیهای مقیم خارج از کشور استفاده شود. به عنوان مثال در نظر دارند با دعوت از بازرگانان، بانکداران، صاحبان سرمایه و شخصیتهای موثر از جامعه مهاجران افغانستانی در خارج از خاک کشور در آینده نزدیک نخستین «کنفرانس سرمایهگذاری و توسعه برای افغانستانِ فردا» را برگزار کنند.