بنا به گزارش اخیر آژانس مرزبانی اروپا “فرونتکس”، شمار پناهجویانی که در سال گذشته به صورت غیرقانونی وارد اتحادیه اروپا شدهاند، کاهش قابل توجهی نسبت به سال ۲۰۲۳ داشته است.
بر این اساس، شمار ورودهای غیرقانونی به اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۴ نزدیک به ۲۳۹ هزار مورد بوده است. این آمار نمایانگر کاهش ۳۸ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۳ و پائینترین میزان از سال ۲۰۲۱ تاکنون، بوده است.
گزارش مذکور همچنین حاکی از آن است که میزان مهاجرتهای غیرقانونی به اتحادیه اروپا، بهویژه از طریق مسیرهای مرکزی دریای مدیترانه و بالکان غربی، کاهش یافته است.
از طریق مسیر مرکزی دریای مدیترانه عبور غیرقانونی از شمال آفریقا را به ایتالیا صورت میگیرید و توسط مسیر بالکان غربی نیز عمدتاً پناهجویان از مبدا خاورمیانه، خود را به اتحادیه اروپا میرسانند.
طبق آمار منتشر شده، میزان مهاجراتهای غیرقانونی از تونس و لیبی به ایتالیا در سال گذشته به ۶۶۸۰۰ مورد کاهش یافته است. این روند نشاندهنده کاهش ۵۹ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۳ است.
به گفته هانس لیتینز، مدیر اجرایی آژانس مرزبانی اروپا، این کاهش عمدتاً به دلیل “بهبود همکاری با کشورهای شمال آفریقا، بهویژه تونس” بوده و همکاری با این کشور “نقشی کلیدی پیرامون از بین بردن شبکههای قاچاق انسان” ایفا کرده است.
پیشتر اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳ یک توافق همکاری جامع با تونس در زمینه مقابله با مهاجرت غیرقانونی از این کشور به اتحادیه، امضا کرد.
طبق گزارش منبع مذکور، میزان مهاجرت غیرقانونی به اتحادیه اروپا از مسیر بالکان غربی نیز به ۲۱۵۰۰ مورد کاهش یافته که نشاندهنده نزول ۷۸ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۳ است.
گفته شده است کشورهای این منطقه تلاشهای گستردهای برای کاهش ترددهای قانونی به سمت اتحادیه اروپا انجام دادهاند. این تلاشها به ویژه شامل اعمال سیاستهای سختگیرانهتر صدور ویزا، کنترلهای مرزی شدیدتر و نیز همکاری نزدیک با آژانس مرزبانی اروپا بوده است.
با این حال در برخی مناطق دیگر، میزان ورودهای غیرقانونی به اتحادیه اروپا باعث ثبت رکورد جدیدی شده است.
در جزایر قناری، واقع در اقیانوس اطلس، حجم مهاجرت غیرقانونی با افزایش ۱۸ درصدی روبرو بوده و به حدود ۴۷ هزار مورد در سال ۲۰۲۴ رسیده است. این آمار بالاترین میزان از زمان آغاز ثبت دادههای فرونتکس در سال ۲۰۰۹ تاکنون بوده است.
همچنین در مرزهای اوکراین و بلاروس نیز تعداد ورودهای غیرقانونی سه برابر شده و بالغ بر حدود ۱۷ هزار مورد بوده است.
طبق گزارش فرونتکس، پُرتعدادترین گروه از ورودهای غیرقانونی در سال ۲۰۲۴ همچنان اتباع سوریها بودهاند، اگرچه تعداد این دسته از مهاجران از ۱۰۷۸۰۰ نفر به ۴۵۲۰۰ نفر، کاهش یافته است.
در رتبه دوم اتباع افغان با حدود ۱۸۲۰۰ مورد مهاجرت غیرقانونی، قرار گرفتهاند که نسبت به سال ۲۰۲۳ به میزان ۱۷۰۰ نفر کاهش جزئی داشته است.
در آمار فرونتکس پناهجویانی از مالی (۱۵۷۰۰ نفر)، بنگلادش (۱۵۳۰۰ نفر)، اوکراین (۱۴۲۰۰ نفر) و مصر (۱۱۴۰۰ نفر) نیز به چشم میخورند.