جنگها نقش اصلی در آواره شدن انسانها ایفا میکنند. بیش از ۷۰ درصد پناهجویان جهان از کشورها و مناطقی میآیند که درگیر جنگهایی شدهاند که برخی از آنها دهها سال است که جریان دارند. اوکراین، افغانستان، سوریه، اتیوپی، یمن، سودان جنوبی، میانمار و ونزوئلا نمونههایی از این مناطق هستند. جنگها عامل اصلی آواره شدن انسانها هستند که در وهله نخست بخش وسیعی از آنها در کشور خود به مناطق “امن” پناه میبرند. نزدیک به ۵۰ میلیون نفر در کشورهای جنگ زده در کشور خود آواره شدهاند.
آلمان در ۶ ماه گذشته از حدود ۱۸هزار ورود غیرمجاز جلوگیری کرد
به گزارش خبرگزاری مهاجر به نقل از دویچه وله ، به گفته وزیر کشور آلمان، مقامات این کشور در طول شش ماه گذشته از ۱۷ هزار و ۶۰۰ مورد ورود غیرقانونی به آلمان جلوگیری کردهاند. گفته شده است بیش از ۷۰۰ قاچاقچی انسان نیز در این مدت دستگیر شدهاند.
بر اساس گزارشها، افزایش میزان کنترلها در مناطق مرزی آلمان طی ماههای اخیر ظاهرا تأثیرگذار بوده است. نانسی فزر، وزیر کشور آلمان تغییر قوانین و اجرای سیاستهای سختگیرانه پیرامون امور مهاجرت و پناهندگی را “موفقیتآمیز” توصیف کرده است.
او روز شنبه ۱۳ آوریل (۲۵ فروردین) به روزنامههای گروه رسانهای “فونکه” گفت: «ما در جریان کنترلهای مرزی خودمان از ماه اکتبر سال گذشته تاکنون ۷۰۸ قاچاقچی انسان را دستگیر و در ۱۷ هزار و ۶۰۰ مورد نیز از ورود غیرقانونی به کشور جلوگیری کردهایم.» او در این زمینه همچنین از کاهش ۲۰ درصدی میزان درخواستهای پناهندگی در بازه زمانی مذکور در مقایسه با سال گذشته، خبر داد.
افزایش میزان کنترل های مرزی
طی ده سال گذشته شمار پناهجویان دوبرابر شده و از مرز یکصد میلیون نفر عبور کرده است. به گفته وزیر کشور آلمان، مقامات این کشور در طول شش ماه گذشته از ۱۷ هزار و ۶۰۰ مورد ورود غیرقانونی به آلمان جلوگیری کردهاند. گفته شده است بیش از ۷۰۰ قاچاقچی انسان نیز در این مدت دستگیر شدهاند. میلیونها نفر دیگر نیز مجبور شدهاند به خاطر جنگ به کشورهای همسایه و یا حتی دورتر پناه ببرند. بر اساس تخمین سازمان ملل متحد نزدیک به ۶ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در جنگ داخلی سوریه به کشورهای دیگر همچون ترکیه، لبنان، اردن، آلمان، عربستان، امارات، عراق، کویت، کانادا و غیره پناهنده شدهاند.
وزیر کشور آلمان در اواسط ماه اکتبر سال میلادی پیشین در واکنش به افزایش چشمگیر شمار ورود پناهجویان به این کشور، به طور موقت دستور ایجاد پستهای ثابت کنترل را در مناطق مرزی کشورش با لهستان، جمهوری چک و سوئیس داده بود. این تدابیر در حالی اتخاذ شدهاند که کنترلها در مرز اتریش از سالها پیش برقرار بوده است.
گفته شده است که کنترلهای مذکور تا اواسط ماه ژوئن سال جاری ادامه خواهند داشت. فزر همچنین پیشتر اعلام کرده بود که در بحبوحه مسابقات فوتبال جام ملتهای اروپا که در ماهژوئن سال جاری به میزبانی آلمان آغاز خواهد شد، حجم کنترلها در تمام مرزهای آلمان افزایش خواهد یافت. وزیر کشور آلمان در مورد امور مربوط به پناهندگی همچنین به اخراج سریعتر و نیز تصمیم بر تسریع در فرآیند پناهندگی که توسط دولت این کشور اتخاذ شده است، اشاره کرد. او همچنین تاکید کرد که ارائه کارت پرداخت برای پناهجویان به جای دادن پول نقد به آنها، باعث جلوگیری از استفاده از بودجه دولتی آلمان برای پرداخت پول به قاچاقچیانی خواهند شد که آنها را به آلمان آوردهاند یا قرار است بستگانشان را به این کشور بیاورند.
فزر یادآور شد: «ما به افرادی که باید از زندگی آنها در مقابل جنگ، شکنجه و قتل محافظت شود، کمک میکنیم. اما واضح است کسی که به این حمایت نیاز ندارد، نمیتواند به آلمان بیاید و یا باید خیلی سریعتر آلمان را ترک کند.»
اخراج پناهجویان رد شده
با افزایش شمار پناهجویان و مهاجرینی که به طور غیرقانونی وارد کشورهای مقصد میشوند، این کشورها سختگیریها و تمهیداتی را اعمال کردند. از جمله در استرالیا پناهجویان را به جزایر دورافتاده و کمپهای بسته میفرستند که این سیاست با اعتراضات فراوانی روبرو شده است. با سختتر شدن قوانین پناهندگی بر شمار افرادی که تقاضای آنها رد میشود نیز افزوده شده است. در برخی از کشورها اقامت این افراد “تحمل” میشود. برخی دیگر از کشورها اقدام به اخراج پناهجویان میکنند. در آخرین مورد تلاش بریتانیا برای فرستادن پناهجویان با هواپیما به کشور آفریقایی رواندا در آخرین لحظات توسط دادگاه حقوق بشر اروپا متوقف شد.