بر اساس گزارش خبرگزاری جمهور، سازمان بینالمللی مهاجرت و فدراسیون صلیب سرخ درباره چالشهای بزرگ بازگشت مهاجران افغان هشدار دادهاند. این چالشها شامل سوءتغذیه کودکان، پراکندگی خانوادهها و کمبود امکانات اولیه است. بازگشتکنندگان نیازمند حمایت فوری و پایدار از سوی جامعه جهانی هستند.
طبق گزارش سازمان بینالمللی مهاجرت، از اول تا سیزدهم آوریل ۲۰۲۵، نزدیک به ۶۰ هزار مهاجر افغان از طریق گذرگاههای تورخم و اسپین بولدک به افغانستان بازگشتهاند. در دو سال گذشته نیز بیش از دو و نیم میلیون افغان به کشورشان بازگشتهاند.
فدراسیون صلیب سرخ تأکید دارد که بسیاری از بازگشتکنندگان بدون هیچ دارایی به افغانستان میرسند و نیازهای بشردوستانه آنها بسیار زیاد است. همچنین، بسیاری از خانوادهها در جریان بازگشت از هم جدا شدهاند و برای یافتن عزیزان خود به کمک نیاز دارند.
شهابالدین دلاور، رئیس جمعیت هلالاحمر تحت کنترل طالبان، بیان کرده که زنان و کودکان بخش عمدهای از بازگشتکنندگان هستند و برای مقابله با چالشهای موجود به تنهایی قادر نیستند. صلیب سرخ هشدار داده که شرایط کنونی افغانستان برای پذیرش بازگشتکنندگان مناسب نیست، در حالی که میلیونها نفر در داخل کشور آواره هستند. اقتصاد شکننده و کمبود منابع بشردوستانه وضعیت را پیچیدهتر کرده است.
پیشتر، الکساندر متیو، رئیس کمیته بینالمللی صلیب سرخ برای آسیا و اقیانوسیه، اعلام کرد که کمبود سرپناه، مشکلات بهداشتی و گرسنگی مهاجران بازگشتی میتواند یک بحران بزرگ در افغانستان ایجاد کند.
فدراسیون صلیب سرخ از جامعه جهانی درخواست کرده تا با ارائه حمایت فوری و کافی، به نیازهای روزافزون بازگشتکنندگان پاسخ دهد. بسیاری از این افراد توان خرید مواد غذایی کافی را ندارند و اقتصاد شکننده افغانستان تحت کنترل طالبان، فرصتهای شغلی و دسترسی به غذا را محدود کرده است. طبق گزارشهای سازمان جهانی صحت و یونیسف، بیش از ۳ میلیون کودک در افغانستان دچار سوءتغذیه هستند و بازگشت گسترده مهاجران این آمار را افزایش داده است.
دولت پاکستان در تلاش است سه میلیون پناهجوی افغان را اخراج کند. این کمپین ابتدا با اخراج پناهجویان ثبتنشده آغاز شد و در ماه جاری شامل افراد ثبتشده نیز شده است. وزارت مهاجران افغانستان اعلام کرده که کمپهای موقت در نقاط مرزی برای پذیرش این افراد ایجاد شده است.
به گفتهی ناظران، دولت پاکستان با این اقدام به دنبال اعمال فشار بر حکومت سرپرست طالبان است. این کشور که با مشکلات اقتصادی و خشونت گروههای افراطی دست و پنجه نرم میکند، حکومت کابل را به پناه دادن به این گروهها متهم کرده است؛ اتهامی که از سوی کابل رد میشود.