به گزارش خبرگزاری مهاجر، گروهی از فعالان حقوق بشر به رهبری فوزیه کوفی، عضو پیشین مجلس نمایندگان افغانستان، به اسلامآباد سفر کردند و با مقامهای وزارت خارجه پاکستان درباره محافظت از افغانهای در معرض خطر مذاکره کردند.
این دیدار در حالی صورت گرفت که با شدت گرفتن اخراج مهاجرین افغان، فعالان حقوق بشر تلاش داشتند از مقامات پاکستانی بخواهند که پناهجویان در معرض تهدید طالبان را از کشور اخراج نکنند.
در این دیدار، فعالان حقوق بشر با حنا ربانی کهر، معاون وزارت خارجه پاکستان، و محمدصادق خان، فرستاده ویژه این کشور برای افغانستان، ملاقات کردند.
فوزیه کوفی اظهار داشت که در این گفتوگوها، طرحی پنجمادهای برای حمایت از مهاجرین و پناهجویان افغان به مقامهای پاکستانی ارائه شده است.
براساس اعلامیه منتشرشده از سوی فعالان، بسیاری از پناهجویان افغان به دلیل «تهدیدهای مستقیم» طالبان، مجبور به ترک کشور خود شدهاند و اکنون در پاکستان، در شرایطی «بلاتکلیف»، بدون دسترسی به خدمات اساسی و بدون حمایت حقوقی مناسب زندگی میکنند.
در این طرح تأکید شده است که فهرستی از افراد در معرض خطر، که اطلاعات آنها در نهادهای بینالمللی ثبت شده، تهیه شود تا از اخراج اجباری آنها جلوگیری شود.
همچنین، از دولت پاکستان خواسته شده است که روند صدور و تمدید ویزا برای این افراد تسهیل شده و برای ویزای آنها حداقل اعتبار ششماهه در نظر گرفته شود.
ایجاد یک منطقه ویژه برای اقامت موقت پناهجویان، در صورت تأخیر در روند اداری، بهمنظور حمایت و نظارت بهتر، از دیگر موارد مطرحشده در این طرح است.
فعالان در این طرح همچنین بر ضرورت همکاری میان دولت پاکستان، سازمان ملل متحد و نهادهای بینالمللی تأکید کردهاند تا پناهجویان افغان به حمایتهای فوری از جمله خدمات مسکونی، بهداشتی، آموزشی و امنیتی دسترسی پیدا کنند.
افزون بر این، پیشنهاد شده است که یک مرجع خاص برای پیگیری مشکلات حقوقی و اداری پناهجویان تأسیس شود تا آنها از سردرگمی بیشتر رهایی یابند.
در اعلامیه آمده است: «ما به پاکستان بهعنوان پناهگاهی امن و موقتی نگاه میکنیم، نه تهدیدی دیگر [مانند طالبان]. تنها خواسته ما، زندگی در امنیت و ادامه فعالیت انسانی و حرفهایمان است.»
با سقوط کابل به دست طالبان در اسد ۱۴۰۰، هزاران مهاجر افغان به دلیل تهدیدهای مستقیم ناچار به ترک کشور شدند و اکنون در پاکستان، در شرایطی بلاتکلیف و بدون دسترسی به خدمات اساسی و حمایت حقوقی زندگی میکنند.
فعالان حقوق بشر هشدار دادهاند که بازگرداندن این مهاجران به افغانستان، بهویژه زنان، خبرنگاران، فعالان حقوق بشر و نظامیان پیشین، میتواند پیامدهای خطرناکی برای جان آنها به همراه داشته باشد.
فعالان حقوق بشر خواستار توقف فوری اخراج مهاجران شدند تا فرصت کافی برای بررسی وضعیت فردی هر مهاجر و شناسایی کسانی که در معرض خطر جدی هستند، فراهم شود. آنها تأکید کردند که این اقدام با تعهدات بینالمللی پاکستان، بهویژه کنوانسیون سازمان ملل علیه شکنجه، همخوانی دارد.