بر اساس گزارش خبرگزاری مهاجر به نقل از رسانههای محلی پاکستان، با پایان ضربالاجل تعیین شده برای ۳۱ مارس، هزاران پناهجوی افغان به افغانستان بازگردانده شدند که این موضوع موجب ایجاد چالشهایی در کسبوکار و زندگی باقی مهاجران افغان شده است.
گزارشها حاکی از آن است که این روند اخراج، بسیاری از افغانها را تحت تأثیر قرار داده است؛ از جمله افرادی که سالها در پاکستان زندگی کردهاند، یا حتی کسانی که در این کشور متولد شدهاند و تجربه زندگی در افغانستان را ندارند.
بر اساس گزارش روزنامه “اکسپرس تریبیون”، بسیاری از مغازهداران افغان در شهر راولپندی مجبور به فروش اجناس، بسته شدن مغازهها و ترک مکانهای خود شدهاند. همچنین وسایل نقلیه و ماشینآلات سنگین متعلق به افغانها نیز به فروش گذاشته شدهاند. هتلها و مغازههای شناختهشده افغانها در سطح شهر راولپندی نیز یا تعطیل شدهاند یا مالکیت آنها تغییر کرده است.
برخی از افراد اخراجشده از پاکستان گزارش دادهاند که به هنگام کار توسط پلیس بازداشت شدهاند، در اردوگاههای مهاجران در خیبرپختونخوا نگهداری شده و سپس از طریق مرز تورخم به افغانستان بازگردانده شدهاند.
“طلوع نیوز” به نقل از یکی از اخراجشدگان به نام گلمحمد گزارش داد: «من یک هتل کوچک را در بازار میوهفروشان اداره میکردم. پلیس به محل من حمله کرد، من را بازداشت کرد و چهار شب در اردوگاه حاجی کمپ نگه داشت و حالا من را از طریق تورخم به افغانستان بازگرداند.»
شجاعالدین، مهاجر افغان ساکن راولپندی که با خانوادهای ۶ نفره زندگی میکند، گفت با وجود داشتن ویزای معتبر، با خطر اخراج مواجه است. او در حال حاضر وسایل منزل خود را برای حراج گذاشته است.
او افزود: «من این مغازه را یک سال پیش با مبلغ بالایی—حدود ۱.۸ میلیون روپیه پاکستانی—اجاره کردم و در آن سرمایهگذاری کردم، اما اکنون به خاطر تصمیم دولت، مجبور به نقل مکان به شهر دیگری هستم.»
«اگر نروم، ما را بازداشت میکنند و به افغانستان بازمیگردانند. تمام اجناس مغازهام را با قیمت بسیار پایین به حراج گذاشتهام.»
طبق گزارش روزنامه پاکستانی “دان”، در شب یکشنبه گذشته، ۴۹۶۶ پناهجوی افغان به افغانستان بازگردانده شدند. مقامهای پاکستان اعلام کردند که تعداد پناهجویانی که روز دوشنبه این کشور را ترک کردند، به دلیل ادامه عملیات تا دیر وقت شب، بعداً گزارش خواهد شد.
همزمان، عملیات پلیس علیه افغانهای ساکن در راولپندی ادامه داشته است. نیروهای امنیتی در یک روز ۷۳۶ شهروند افغان، از جمله ۱۴۰ زن و ۱۶۴ کودک، را بازداشت کرده و به اردوگاه پناهجویان افغان در نزدیکی «گولرا مور» منتقل کردند. از این تعداد، ۱۷۹ نفر به افغانستان بازگردانده شدهاند.
سیاست اخراج مهاجران افغان با انتقادهای گسترده بینالمللی مواجه شده است. سازمانهای حقوق بشری، از جمله عفو بینالملل، این اقدامات را نقض حقوق بشر دانسته و خواستار توقف این روند شدهاند. طالبان نیز این اقدامات را غیرانسانی و غیراسلامی عنوان کردهاند و از دولت پاکستان خواستهاند که این سیاست را متوقف کند.
با این حال، دولت پاکستان نگرانیهای مطرحشده توسط کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) و دیگر نهادها درباره بازگرداندن دستهجمعی پناهجویان افغان را رد کرده است.