رسانههای پاکستان به نقل از وزارت کشور پاکستان گزارش دادند که در این مرحله، اتباع افغانستانی که کارت شهروندی افغانستان (ACC) دارند، به کشورشان بازگردانده خواهند شد و دستکم ۸۰۰ هزار نفر در معرض اخراج قرار دارند.
همچنین به اتباع افغانستان در اسلامآباد و راولپندی تا ۳۱ مارس مهلت داده شده تا این کشور را ترک کنند.
بر اساس گزارشها، مدت اقامت افغانهایی که قصد دارند به کشور ثالث مهاجرت کنند، تا تاریخ ۳۰ ژوئن ۲۰۲۵ تمدید شده است. اما اگر تا سپتامبر ۲۰۲۵ ویزای کشور دیگری را دریافت نکنند، به عنوان مهاجرین غیرقانونی در نظر گرفته خواهند شد و اخراج خواهند شد.
علاوه بر این، مهاجران افغان که پس از تاریخ ۳۱ مارس در انتظار ویزا هستند، دیگر اجازه اقامت در اسلامآباد را نخواهند داشت و قبل از بازگشت به افغانستان، به شهرهای دیگر منتقل خواهند شد.
برای اطمینان از اجرای این تصمیمات، سازمانهای اطلاعاتی ملزم شدهاند که هر ۱۵ روز یکبار گزارشهای مربوط به تطبیق این روند را به دفتر نخست وزیر پاکستان ارسال کنند.
با وجود درخواستهای نهادهای جهانی، پاکستان همچنان مصمم به اخراج مهاجرین افغان است. روابط این کشور با طالبان در افغانستان نیز به وخامت گراییده است. پیشتر، پاکستان به دلیل آنچه نگرانیهای امنیتی و افزایش مهاجران غیرقانونی خوانده میشد، برنامه گستردهای برای بازگرداندن مهاجران افغان را آغاز کرده بود.
سازمان ملل متحد و کشورهای غربی از پاکستان خواستهاند که از اخراج مهاجرین افغان خودداری کند. بسیاری از ناظران بر این باورند که اسلامآباد با اخراج مهاجرین میخواهد طالبان را تحت فشار قرار دهد.
بسیاری از مهاجرین افغان در پاکستان منتظر خروج به کشور سوم هستند، اما درگیریهای جهانی، از جمله جنگ اوکراین و وضعیت در خاورمیانه، توجه به وضعیت مهاجرین افغان را کاهش داده است.
مهاجرین افغان در پاکستان در شرایط سختی قرار دارند. آزار و اذیت مداوم پلیس، بازداشتهای شبانه، هزینههای تمدید ویزا و اقامت و خطر اخراج، به نگرانی بزرگی برای مهاجرین تبدیل شده است.