یکشنبه 16 ثور 1403 برابر با Sunday, 5 May , 2024
جستجو
Close this search box.
طالبان و ایران

عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخست‌وزیر طالبان در دیدار با حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجه ایران، در مورد گسترش همکاری‌های اقتصادی و «رفتار خوب» با مهاجران افغانستان در ایران گفتگو کرده است.

او ارشدترین مقام حکومت طالبان است که در بیش از دو سال به قدرت رسیدن این گروه، به تهران سفر کرده است.

این دیدار که عصر روز یک‌شنبه (۱۴عقرب/آبان) انجام شد، دو طرف در مورد همکاری‌های مشترک در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی، آموزشی و فرهنگی گفتگو کردند. آقای عبداللهیان به «جایگاه مهم افغانستان» در سیاست خارجی ایران اشاره کرده و و افزوده که «جمهوری اسلامی ایران مصمم است در سايه مناسبات همسايگی به عبور افغانستان از شرایط کنونی کمک‌ کند.»

در خبرنامه دفتر آقای برادرآمده است که او در دیدار با وزیر خارجه ایران گفت: «افغانستان و ایران در طول تاریخ دو کشور دوست و همسایه بوده‌اند، و روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی خوبی با یکدیگر دارند و نیاز است تا مشترکاً در حصه انکشاف و تقویت این روابط کار شود.»

آقای برادر روز شنبه در راس هیاتی ۳۰ نفره از مقام‌های اقتصادی طالبان وارد تهران شد و عصر شنبه در یک نشست مشترک اقتصادی دو کشور شرکت کرد.
سفر آقای برادر در زمانی صورت گرفته است که حکومت طالبان با بحران فزاینده اخراج اجباری از پاکستان مواجه شده و ایران نیز روزانه هزاران پناهنده و مهاجر را به صورت «اجباری و داوطبانه» بر می‌گرداند.

آقای برادر خواستار «برخورد خوب» و «رسیدگی به مشکلات پناهندگان افغان مقیم ایران» شده است. به گفته تهران، حدود ۵ میلیون اتباع افغانستان اکنون در این کشور زندگی می‌کنند.

دفتر آقای برادر نگفته که آیا او از تهران در مورد توقف روند بازگرداندن اجباری مهاجران شده است یا نه. در حالی که مقام‌های حکومت طالبان و چهره‌های دولت پیشین افغانستان در بیانیه‌های از حکومت پاکستان می‌خواهند در تصمیم اخراج حدود ۱/۷ میلیون مهاجر تجدیدنظر کند.

امیرعبداللهیان: تامین حقابه ایران به طور ویژه مورد توجه قرار گیرد

وزارت خارجه ایران می‌گوید آقای امیرعبداللهیان موضوع آب و تأمین حقابه ایران را «حائز اهمیت بسیار» دانسته و تاکید کرد «ایجاب می‌کند که تامین حقابه ایران بطور ویژه مورد توجه دولت سرپرستی‌ افغانستان [طالبان] قرار گیرد.»

آقای عبداللهیان همچنین بر «توسعه همکاری‌های اقتصادی و تجاری میان دو کشور» تاکید کرده و آن را «در راستای منافع مشترک» خوانده است.

آقای عبداللهیان با اشاره به جمعیت چند میلیونی مهاجران افغانستانی که تحت شرایط خاص افغانستان به ایران آمده‌اند، گفته است «جمهوری اسلامی ایران در حُسن میزبانی از برادران و خواهران افعانستانی تلاش‌های زیادی انجام داده است» و افزود که «ضروری است با همکاری مشترک، موضوع مهاجرت و مسائل و مشکلات مرتبط با مهاجرین تدبیر و مدیریت گردد.»

معاون نخست وزیر طالبان نیز در مورد استفاده بیشتر از ظرفیت‌های بندر چابهار و بندرعباس برای صادرات و واردات افغانستان صحبت کرده و خواستار همکاری‌های سه جانبه ایران، افغانستان و هند در این زمینه شده است.

وزیر خارجه ایران به جنگ اسرائيل و غزه نیز پرداخته و گفته است «ملت فلسطین از کشورهای اسلامی انتظار دارند که بطور مؤثر از آنها در مقابل جنایات جنگی و نسل کشی رژیم صهیونیستی حمایت نمایند.»

ملا برادر در سال ۲۰۱۹ در زمانی که او ریاست مذاکرات صلح این گروه با آمریکا در دوحه را داشت نیز به تهران سفر کرد و با مقام‌های ارشد از جمله جواد ظریف، وزیر خارجه وقت دیدار کرده بود.

به گفته خبرنامه دفتر آقای برادر او به وزیر خارجه ایران گفته است که افغانستان می‌خواهد از طریق ایران صادرات و واردات خویش را افزایش دهد، به همین منظور از ایران خواست که در این زمینه سهولت‌های لازم را فراهم سازد.

همچنین در این نشست طرفین با ایجاد «دهلیز واخان» و استفاده از آن تاکید کردند و اینکه این مسیر به نفع هر دو کشور است و توافق شد که جهت تسریع امور آن هر دو کشور کمیته مشترک را ایجاد نمایند.

این دهلیز ایران را از طریق افغانستان به چین وصل می‌کند.
گفته شده که این هیات اقتصادی ۳۰ نفره به تهران و سایر شهرهای ایران خواهد رفت و با مقام‌های جمهوری اسلامی دیدار خواهد کرد.

در بیش از دوسالی که از حکومت طالبان گذشته است برای اولین بار ایران «بزرگترین» شریک تجاری افغانستان شده است.
این سفر در حالی صورت می‌گیرد که براساس تازه‌ترین آمار، سهم ایران از بازار افغانستان به ۳۵ درصد می‌رسد و سرمایه‌گذاران افغانستان نیز بخشی قابل توجه از سرمایه‌گذاران خارجی در ایران را به خود اختصاص می‌دهند.

ایران این بار وارد مناسبات متفاوتی در مقایسه با قبل با حکومت این گروه شده است اما همچنان مساله حقابه ایران از هیرمند، دولت فراگیر و درگیری‌های پراکنده مرزی میان دو کشور خبرساز شده است.

اگرچه تهران، حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته اما سفارت افغانستان در تهران را به نمایندگان طالبان واگذار کرده است و سفیر خود در کابل، سفارت و نمایندگی‌های ایران را در شهرهای افغانستان همچنان باز نگه‌داشته است.

لینک کوتاه: https://mohajer.news/?p=5826
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آخرین مطالب
آخرین دیدگاه ها
پر بازدیدترین ها
0
دیدگاه شما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x